ورود / ثبت نام
13 فروردين , 1400
مجید یگانه
موضوع : آموزش و یادگیری آشپزی

از کارآموز تا سرآشپز مسیری های آشپزی

آموزش و یادگیری آشپزی 

تمامی صاحب‌نظران متفق‌القول‌اند که فقط تهیه دیدن و پختن غذاهای لذیذ، کسی را « هدشف» یا «سرآشپز» نمی‌کند. برای انجام دادن و فراگیری شغل آشپزی نیاز به آموزش مهارت های ضروری و بینادین این شغل شریف است. در ادامه می خواهیم به ویژگی هایی که یک سرآشپز و یا آشپز حرفه ای نیاز دارد، بپردازیم. پس از آن به بررسی یادگیری آشپزی در دانشگاه ها، موسسات غیر انتفاعی و آموزشگاه های آشپزی می پردازیم. پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید. 
 
 
ویژگی‌ها و مهارت‌های لازم برای آشپز شدن
تمایل به یادگیری آشپزی 
 قطعا فرآیند آشپز شدن تجربه یادگیری عملی‌ست. هرچند توضیحات نظری شناخت مواد و ظروف و ... بسیار ضروری است. اما در نهایت این تجربه و درگیری پنجه در پنجه با غذا و مقوله طبخ آن است که یک آشپز را آشپز می کند. تمرین نیز باعث پیشرفت می‌گردد. برای تبدیل شدن فرد به یک آشپز خوب، نیاز است که او مدام در حال یادگیری باشد. آن هم یادگیری عملی. 

شور واقعی برای آشپزی
قطعن زندگی یک آشپز طاقت‌فرسا و سخت است. بیدار شدن در چهار و پنج صبح. با یک خروار کار روزانه. که البته به دستمزد خوب آن می ارزد. بنابراین فرد بایستی که برای فراگیری شغل آشپزی، اشتیاق و تمایل حقیقی داشته باشد. یعنی صرفا حقوق و مزایای یک سرآشپز شما را مرعوب و مجذوب شغل آشپزی نکند. سوی تاریک این شغل، زحمتی است که به معنای حقیق کلمه باید بکشید. اما خب، کدام کار حسابی زحمت و همت در پشت خود ندارد؟ در واقع هیچ چیز رایگان و بدون عمل و تلاش به کسی داده نمی شود. 
 
سازماندهی آشپزخانه
 توانایی منظم نگاه داشتن محیطی که یک آشپز در آن مشغول به کار است از با اهمیت‌ترین ویژگی‌های یک آشپز خوب به حساب می‌آید. کافی است کمی نظم و انضباط آشپزخانه که در واقع قلمرو سرآشپز است از نظم و هماهنگی خارج شود. اولین جایی که خود را نشان می دهد، کیفیت پایین تر از همیشه غذای آن روز، تاخیر در تحویل سفارش ها، طول کشیدن کارها بیش از حد معمول و... کمی از عواقب بی نظمی در محیط آشپزخانه است. 
 
آموزشگاه آشپزی مجتمع فنی تهران ، آموزش و یادگیری آشپزی

آشپزی؛ مهارت چند وظیفه‌ای
 از دیگر مهارت‌های لازم برای آشپز شدن توانایی او در با سرعت فکر کردن و تهیه غذاهای مختلف در اسرع وقت می‌باشد. غذاهایی در مراحل مختلف طبخ هستند. آشپز مانند رهبر ارکستر، همه این ها را مدیریت می کند. 
 
مهارت رهبری آشپز
 یکی از مهمترین ویژگی یک سرآشپز خوب توانایی او در مدیریت منابع انسانی‌ست که در اختیار دارد. او باید بتواند به طرزی شایسته تیم تحت نظر خود را هدایت کرده و بهترین نتیجه را از آن‌ها بگیرد. سرآشپز خوب محیطی را می سازد که هر کدام از آشپزها و خدمه، با اشتیاق فراوان و با ایمان کامل به این که بهترین غذای دنیا را به مشتری عرضه می کنند با به محیط آشپزخانه می گذارند. 
 

 خلاقیت در آشپزی 

 آشپز شدن تنها رعایت درست دستورالعمل‌ها نیست. علاوه بر خلاقیتی که نیاز است تا سرآشپز در منو به خرج می‌دهد، او هم‌چنین بایستی که در برنامه‌ریزی نحوه کار آشپزحانه نیز خلاقیت به خرج بدهد. گاهی سرآشپز تشخیص می دهد به خاطر ذایقه مردم یک شعبه از رستورانی، نوع طبخ یک غذا تغییر کند تا مناسب حال و محبوب تر شود. یا در نحوه گرداندن اوضاع آشپزخانه، شاید سرآشپز تشخیص دهد برای کاهش فشار کاری، باید شیفتی شبانه تشکیل شود و بعضی از خوراکی ها مانند خلال های سیب زمینی و... را نیمه پز کند. 
 
مدیریت زمان آشپز
 در یک رستوران شلوغ، هر لحظه احتمال دارد که سفارش‌های مختلفی دریافت شود که یک سرآشپز مجبور است به تمامی آن‌ها رسیدگی کرده و همه‌ی آن‌ها را مدیریت نماید. در این وسط اتفاق های غیر مترقبه هم اتفاق می افتد: خرابی فر، سوختن یک غذا در اثر اشتباه کارآموز، داد و بیداد مشتری که به حق یا ناحق است. انجام کارهایی که از پیش برنامه‌ریزی نشده‌اند، و هم‌چنین تهیه غذاهای مختلف به طور همزمان از جمله مهارت‌های لازم برای آشپز شدن می‌باشد.
 
آموزشگاه آشپزی مجتمع فنی تهران برگزار کننده دوری های جامع آشپزی
 
کارگروهی در آشپزخانه
 توانایی همکاری با اعضای تیم و همین‌طور راحتی در انجام کارها در کنار آن‌‌ها یک مهارت اساسی به شمار می‌رود. مانند هر کاری تیمی دیگر، در محیط آشپزخانه، تک تک اجزا باید مثل ساعت کار کنند تا بهترین راندمان ممکن را به عنوان خروجی عرضه کند. 
 
انعطاف‌پذیری آشپز
 توانایی در مدیریت بازخوردهای متفاوتی که از جانب مشتریان دریافت می‌گردد. مخصوصن که تمامی بازخوردها مثبت و سازنده نیستند، خود یکی دیگر از مهارت‌های قابل ذکر است. از آنجایی که همیشه حق با مشتری است، سر آشپز یا آشپز باید بتواند در میان همه ی دغدغه و وظایف روزانه با خویشتن داری با مشتری تعامل کند.  زمانی که مشتری می خواهد با سرآشپز صحبت کند تا احیانا ناراحتی های خود را بر سر او خالی کند، باید با لبخند و در موضوع حمایت گرانه با مشتری برخورد کند. حتی اگر حق با مشتری نباشد که کم هم نیست این موضوع. 
 
استقامت آشپز
 فردی که قصد دارد شغل آشپزی رافراگرفته و در این حرفه مشغول به کار شود، بایستی که بتواند از نظرجسمی و روحی دارای استقامت زیادی باشد. باورکنید که شغل آشپزی توامان است با فشار استرس و داشتن مسئولیت در عین حال کار کردن در شیفت‌های طولانی و ایستادن روی پاها در دما و گرمای بالای آشپزخانه که فقط عشق به کار و البته حقوق و مزایا و جایگاه خوب اجتماعی این شغل، به تلنگری همه ی سختی های راه را دور می کند. 
 
 

تحصیلات آشپزی ، مدرک آشپزی ، مجتمع فنی تهران


تحصیلات مورد نیاز برای شغل آشپزی

اگر علاقمند به یادگیری دنیای خوش آب و رنگ آشپزی هستید، که هم غذای خوشمزه بخورید و ببخشید و هم درآمد بالا داشته باشید، در کشور عزیزمان، چند راه معمول در سر راه شما قرار داد که به هم به مرور آن ها می پردازیم. 
 

کارآموزی آشپزی 

 شخص با اشتغال در رستوران‌های مختلف، می‌تواند رفته رفته از سطوح پائین تا پیشرفته را به‌واسطه‌ی دوره‌های کارآموزی فرابگیرد. اما خب، این نوع یادگیری، سرآشپز را مانند دندانپزشک تجربی بار می آورد. حداقل جای توضیحات نظری و شناخت علمی مواد غذایی و پروسه پخت و ... می تواند همیشه در ذهن سرآشپز خالی باشد. 
 
موسسات کار دانش و دانشگاه های علمی کاربردی
 یکی دیگر از راه‌های یادگیر شغل شریف آشپزی، تحصیلات در موسسات کار و دانش است. موسسه های کارودانش از الگویی مشابه در آلمان گرته برداری شده اند و هدفشان امکان تحصیل نظری در کنار کسب مهارت های عملی است. نکته منفی این نوع آموزش مدت زمان بسیار زیاد و صرف هزینه در حد دانشگاه آزاد شاید کمی کمتر، است  و برای دریافت مدرک مقطع کاردانی (فوق دیپلم) سه سال زمان لازم دارید. (البته موسسه های کارودانش و دانشگاه علمی کاربردی این مدت رو کمتر اعلام می کنند مثلا دو سال و نیم. در عمل حداقل سه سال برای فوق دیپلم زمان لازم دارید. )
 

آموزش آشپزی در دانشگاه

 سطح بعدی می‌تواند تحصیل در دانشگاه باشد. بعضی دانشگاه ها هم هستند که آموزش های مهارت های آشپزی می دهند. این نوع تحصیل به استادی که انتخاب می کنید و دانشگاه در اختیار شما قرار می دهد بسیار وابسته است. در عین حال هزینه های مالی و زمانی قابل توجهی را هم به شما تحمیل می کند. اما خب در نهایت می توانید مدرکتان را قاب کنید و روی دیوار بگذارید و از دیدنش لذت ببرید. 
 

آموزشگاه آشپزی

 مدارس زیادی وجود دارد که فرد می‌تواند با تحصیل در آن‌ها تبدیل به آشپزی حرفه‌ای گردد. علاوه بر این در مدارس و آموزشگاه‌های آشپزی، به هنرجویان تکنیک‌های بسیار‌ مفیدی را آموزش می‌دهند و از سوی دیگر، کارآموزان فرصت و امکان این را در اختیار دارند که با انواع و اقسام جدیدترین تجهیزات و روش‌های نوین در آشپزی آشنایی پیداکنند. اگر موسسه یا مدرسه آشپزی از سرآشپزهای هتل ها یا شف های سفارت ها بهره ببرد، می تواند دانشی به روز و مطابق با واقعیت های شغل آشپزی به دانشپذیران خود انتقال دهد.
 

🖋نویسنده مجید یگانه
کاری از تیم تولید محتوای مجتمع فنی تهران نمایندگی ونک

-------------------------------
 
🎯برخی آموزش های  دپارتمان تشریفات و گردشگری مجتمع فنی ونک🎯
 

دوره آموزش  آشپزی ملل

 

آموزش مدیریت تخصصی کافی شاپ

 

کلاس مدیریت و راه اندازی کافه و رستوران و اصول تشریفات

 

آموزش تهیه و سرو حرفه ای نوشیدنی های سرد

 

آموزش یادگیری باریستا

 

آموزش صبحانه و برانچ

 

دوره آموزش کارگاه شکلات دست ساز

 
دوره آموزش تخصصی فینگرفود

دوره آموزش هتلداری

 


 
☎ یا با شماره تلفن   ۰۲۱۸۸۸۸۹۷۹۶ داخلی ۱۰۷ تماس بگیرید. 
🌍 ونک، نرسیده به میدان ونک، خیابان شانزدهم، مجتمع فنی تهران نمایندگی ونک
 
 
 
لینک این مطلب را کپی کنید:
کپی شد!

نظرات

سعید کشاورز

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است

آرمین نوریانی

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است

سعید کشاورز

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است